Ändra kontoplan

I det här formuläret kan du ändra uppgifterna för konton men även ta bort och lägga till nya konton.

Du ändrar uppgifterna genom att ersätta texten i ifyllda fält, genom att skriva in text i tomma fält eller genom att välja momskoder i en uppslagskolumn.

Markera önskade konton och tryck på knappen "Del" på tangentbordet för att ta bort konton.

Sista raden i kontoplanen är alltid tom och du lägger till nya konton genom att fylla i kontoinformation på den sista raden.

När du har gjort ändringar såsom att ni har lagt till, ändrat eller tagit bort konton måste du trycka på knappen "Spara" för att ändringarna skall gälla.

Följande fält finns när du ska lägga till, ta bort och ändra i konton:

Namn
Här kan du skriva in ett valfritt namn på kontoplanen.

Taxeringsår
Här visas det taxeringsår för vilka SRU-koderna är giltiga, du kan även själva ändra det här.

Kontoplantyp
Här visas kontoplanstypen för kontoplanen vilken styr hur resultat- och balansrapport skall ställas upp. Kontoplanstypen EUBAS97 gäller för alla baskontoplaner från 1997 och därefter. Du kan genom att välja kontoplanstyp i uppslagskolumnen ändra kontoplanstypen för kontoplanen.

Aktivt
En bock i rutan innebär att kontot finns med i uppslagskolumnen vid bokföring av verifikationer och att kontot finns med när du skriver ut kontoplanen. Du kan avmarkera konton för att begränsa listan av konton till de som du använder.

Konto
Kontonumret identifierar varje konto och talar även om huruvida det är ett tillgångs-, skuld-, intäkts- eller kostnadskonto.

Beskrivning
Här visas en text som beskriver kontot och mer specifikt anger vilka affärshändelser som skall bokföras på det här kontot.

Momskod
Momskoden anger vid vilken rubrik i momsrapporten saldot för respektive konto skall summeras. Det är bara vissa konton som ska finnas med på momsrapporten, det vill säga alla konton skall inte tilldelas en momskod.

SRU
Används för att ett standardiserat räkenskapsschema ska kunna skapas. Räkenskapsscheman används vid deklaration och rapportering till Skatteverket. SRU-koderna är utformade av skatteverket och varje konto skall ha en SRU-kod knuten till sig.

Rapportkod
Används till att upprätta det förenklade årsbokslutet.

Projekt
Kryssa i den här rutan för att kräva att projekt anges för det specifika kontot vid verifikationsregistrering.

Resultatenhet
Kryssa i den här rutan för att kräva att resultatenhet anges för det specifika kontot vid verifikationsregistrering.